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1. Overall Description:

SA2 thanks SA3 for their LS on Service Based Architecture. SA2 discussed the LS and would like to respond for the various points raised by SA3 as given below.
On

SA3 has discussed the service based architecture defined by SA2 in TS 23.501 and decided to study the security of the interconnection network between core network entities with regard to this architecture. SA3 understands that there are discussions on replacing the use of DIAMETER and GTP between core network entities by other protocols. If this happened there would also be impact on the security mechanisms applied so far by SA3. SA3 would therefore appreciate information about any changes of protocols and procedures used between core network entities at SA2’s earliest convenience. 

Selection of protocol for the service based interfaces are under the remit of CT4 and CT3. It is SA2’s understanding that CT4 and CT3 are currently studying various protocol options for the service based interfaces. Hence SA2 would like to kindly request CT4 and CT3 to provide the information on the protocols selected to SA3.
On

Furthermore, SA3 would also appreciate information of the impacts of SBA on the N2 interface between access and core, if any.

SA2 would like to inform SA3 that the N2 interface is not impacted by the service based architecture and the N2 interface is not a service based interface.

Then on the two questions asked by SA3, SA2 would like to provide the following answers.

Question 1: The current TR 33.899 and TS 33.501 are based on the reference points based architecture and SA3 doesn’t plan to modify the security procedures that have been discussed so far. SA3 kindly asks SA2 to review the attached draft TS and to provide feedback on whether SA2 foresees any change that would be required, in particular for the clauses 7.4 and 7.5 as well as for the authentication procedures in clauses 6.1.2 and 6.1.3.
Answer: SA2 has not yet reviewed the TR 33.899 and TS 33.501 in detail. SA2 will keep SA3 informed of any feedback on the same.
Question 2: SA3 would also like to ask SA2 whether the reference points based architecture will remain in Release 15 TS 23.501 and whether SA3 can continue to use it in TS 33.501.
Answer: SA2 agreed that the network functions in the 5GC shall only use service based interfaces for their interactions. Correspondingly, the following statement was agreed in TS 23.501 clause 4.2.1 during SA2#121.

Network functions within the 5GC Control Plane shall only use service-based interfaces for their interactions.
SA2 would like to inform SA3 that the architectural diagrams using reference point representation are used by SA2 for representational purposes only. The reference point representation and the service based representation are representations of the same architecture. Hence SA3 shall consider the security impact to interfaces between the network functions in the core network, only based on the Service Based Interfaces, taking into account the protocols chosen by CT4 and CT3. 
2. Actions:

To SA3 group.

ACTION: 

SA2 kindly requests SA3 to take the above answers into consideration.
To CT4 and CT3:
ACTION:
SA2 kindly requests CT4 and CT3 to provide information regarding the protocols selected for Service Based Interfaces.
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